top of page

War, what is it good for?

Updated: May 25, 2022


Precies 2 weken geleden op donderdag 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen in de vroege morgen. Mensen waren bang wat er ging gebeuren, zagen het niet- en sommigen juist wel aankomen. Mensen starten acties, hebben protesten en hebben natuurlijk als doel om de nu 14 dagen lange oorlog op elk moment te laten stoppen. Maar natuurlijk is de vraag, hoe heeft dit eigenlijk kunnen gebeuren?


Zie Oekraïne en Rusland als een koppel in een grote, machtige vriendengroep. Rusland is de machtigste en grootste in die groep, de groep heette de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie was een groep van 15 republieken (Landen). Samen was hun doel grotendeels streven naar vrede met Kapitalistische landen, zoals de Verenigde Staten. Ook wilden ze communisme promoten. Communisme is het feit dat alles hoort bij de regering, dat alles wat iedereen maakt, bij hen hoort. Het gaat vooral over bijvoorbeeld de verkoop van grondstoffen en machines.


In de loop van de jaren viel de groep steeds meer uit elkaar. Ook Oekraïne en Rusland. Dus Oekraïne maakte het uit. Rusland (Poetin) vond dat “de grootste tragedie van de 20ste eeuw.”

Op een gegeven moment was alleen het koppel nog over. Maar Rusland wou er niet alleen voor staan. Omdat Rusland veel macht heeft doet Poetin er alles aan om zijn “Ex” weer terug te krijgen. Zelfs als Oekraïne dat niet wilt.


Poetin hield zo erg van Oekraïne omdat het land samen met het buurland Belarus een belangrijke en goed betalende carrière van hem in stand hield. Hij voelt het “uit elkaar gaan” als een bedreiging. Er kwam een einde aan zijn baan als KGB-Spion, dus moest hij maar zijn “losse eindjes” (financiën) aan elkaar knopen als taxichauffeur. Nou, naar mijn mening is dat ook niet de “meest slechte” baan. Aangezien je daar ook veel betaald voor zou krijgen.


- geschreven op donderdag 10 maart

door Jaya Aipassa en Anne Schun


Bronnen: Wikipedia, YouTube, Google, vrienden & familie, project NightFall, VolksKrant.nl mentor klassen enz.

32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page